Logo

‘Derwisj’, het logo van HTIO, is in 2007 gemaakt door de kunstenaar Peter Jansen. Hierbij wordt de mens, centraal staand, omgeven door een viertal lijnen welke het karakter, de basis normen en waarden, eigen waarheid en de omgeving weergegeven, op basis waarvan iemand acteert.

‘Derwisj’

Peter Jansen (1956-2011) studeerde natuurkunde en filosofie. hij wijdde zich volledig aan de beeldende kunst. Meer dan om de menselijke vorm, lijkt het in zijn werk te gaan om de energetische ruimte. De beelden zijn ontstaan vanuit zijn idee over transpositie, beweging en energie-circulaties. Herhaling en variatie, verenigd in zijn sculpturen zorgen voor een uitgekiende balans.

De bronzen beelden van Peter Jansen werden gegoten van brons, volgens de methode “bois perdu”. De kunstenaar maakte direct op hout zijn werktekening. Deze ‘tekeningen’ werden uitgezaagd en samengesteld tot een ruimtelijke vorm. Vervolgens monteerde hij gietkanalen en ontluchtingskanalen van was aan het houten beeld. Dit geheel werd ingevormd in een blok van gips en gravel en ging twee dagen in een keramische oven waardoor het houten beeld binnenin verbrandde en ontstond de mal. Het brons werd in de mal gegoten.

Na het afkoelen werd het gips weggehakt. De laatste stap was het patineren. Tijdens het aanbrengen van verschillende zuren, werd het beeld met een brander verhit, zodat er een mooie b.v. groene of blauwe patina ontstaat.