Logo

‘Derwisj’, het logo van HTIO, is in 2007 gemaakt door de kunstenaar Peter Jansen. Hierbij wordt de mens, centraal staand, omgeven door een viertal lijnen welke het karakter, de basis normen en waarden, eigen waarheid en de omgeving weergegeven, op basis waarvan iemand acteert.

‘Derwisj’

Peter Jansen (1956) studeerde natuurkunde en filosofie. hij wijdt zich volledig aan de beeldende kunst. Meer dan om de menselijke vorm, lijkt het in zijn werk te gaan om de energetische ruimte. De beelden zijn ontstaan vanuit zijn idee over transpositie, beweging en energie-circulaties. Herhaling en variatie, verenigd in zijn sculpturen zorgen voor een uitgekiende balans.

De bronzen beelden van Peter Jansen worden gegoten van brons, volgens de methode “bois perdu”. De kunstenaar maakt direct op hout zijn werktekening. Deze ‘tekeningen’ worden uitgezaagd en samengesteld tot een ruimtelijke vorm. Vervolgens monteert hij gietkanalen en ontluchtingskanalen van was aan het houten beeld. Dit geheel wordt ingevormd in een blok van gips en gravel en gaat twee dagen in een keramische oven waardoor het houten beeld binnenin verbrandt en ontstaat de mal. In de mal wordt het brons gegoten.

Na het afkoelen wordt het gips weggehakt. De laatste stap is het patineren. Tijdens het aanbrengen van verschillende zuren, wordt het beeld met een brander verhit, zodat er een mooie b.v. groene of blauwe patina ontstaat.